Alikategoria: hoito.Luettu: 6 kertaa. Osuttu: 26 kertaa. Fontin koko: pienennä - suurenna

Huomautus: Artikkelin kirjoittaja vastaa vain omista kirjoituksistaan, eikä jaa automaattisesti mitään näkemystä tai kantaa muiden sivustolla kirjoittavien kanssa.

Velka

Tämän päivän hallitukset lainaavat rahaa pankeilta. Tästä summasta pankki saa velkakirjat, laittaa osan summasta talteen, siirtää osan rahapajalle painettavaksi, ja asettaa loput reservivaroiksi. Näiden reservivarojen turvin se sitten lainaa rahaa, korkoa vastaan, niille jotka se katsoo maksukykyisiksi. Näin rahaa tehdään velasta, tyhjästä, ja rahaa jolla korko maksettaisiin, ei ole olemassakaan.

Pankit katsoivat Kreikan maksukykyiseksi, omaksi edukseen, ja lainasivat Kreikalle rahaa. Tietäen, että Kreikka ei saa lyhennettyä velkaansa yhtä nopeasti kuin muut, ja että sen korko kasvaisi kasvamistaan. Näin Kreikka häviäisi ja pankki voittaisi.

Riskipelin keskellä sattui kuitenkin vahinko, Kreikka olikin ilmoittanut maksukykynsä paremmaksi, kuin mitä se onkaan, veti pankkia nenästä. Nyt pankit ovat myös liemessä, Kreikka ei saakaan ikinä maksettua takaisin. Seurauksena pankin Kreikan reservi haihtui ilmaan, ja se ei voi enää sen turvin antaa lisää lainaa, ei Kreikalle, eikä kenellekään muullekaan. Myös sen pörssikurssi laski kuin lehmän häntä, aiheuttaen ketjureaktion, kaikki kurssit laskivat.

Lienee sanomattakin selvää, että valuuttajärjestelmässä on vikaa. Miten Jumala sääti tällaiset asiat?

Lev 25:35  Jos veljesi sinun luonasi köyhtyy eikä jaksa pysyä pystyssä, tue häntä samoin kuin muukalaista tai loista; hän eläköön luonasi.
Lev 25:36  Älä ota korkoa tai voittoa häneltä, vaan pelkää Jumalaasi ja anna veljesi elää luonasi.
Lev 25:37  Älä anna hänelle rahaasi korolle äläkä ota elintarpeista voittoa.

Exo 22:25  Jos lainaat rahaa jollekin minun kansastani, jollekin köyhälle, joka on sinun luonasi, niin älä menettele koronkiskurin tavoin häntä kohtaan. Älkää panko korkoa hänen maksettavakseen.

Deu 24:10  Jos lainaat jotakin lähimmäisellesi, älä mene hänen taloonsa ottamaan häneltä panttia.
Deu 24:11  Jää ulos, ja se mies, jolle lainasit, tuokoon pantin sinulle ulos.

Petoksesta

Deu 25:13  Älä pidä kukkarossasi kahdenlaisia punnuksia, suurempia ja pienempiä.

Lev 6:2  "Jos joku tekee rikkomuksen ja on uskoton Herraa kohtaan kieltämällä saaneensa lähimmäiseltään, mitä tämä on hänen haltuunsa antanut tai hänen hoitoonsa uskonut, tahi mitä hän itse on väkisin ottanut tai vääryydellä anastanut lähimmäiseltään,
Lev 6:3  tahi jos hän on löytänyt kadotetun esineen ja kieltää sen, tahi vannoo väärin missä asiassa tahansa, jossa ihminen helposti rikkoo,
Lev 6:4  niin hän, jos hän näin on rikkonut ja tullut vikapääksi, antakoon takaisin, mitä hän väkisin on ottanut tai vääryydellä anastanut, tahi mitä hänen haltuunsa oli uskottu, tahi kadotetun esineen, jonka hän oli löytänyt,
Lev 6:5  kaiken, jonka tähden hän oli väärin vannonut; ja korvatkoon sen täyteen määräänsä ja pankoon siihen vielä lisäksi viidennen osan sen arvosta. Sille, jonka oma se on, hän antakoon sen sinä päivänä, jona hän vikauhrinsa toimittaa.

Psa 37:21  Jumalaton ottaa lainan eikä maksa, mutta vanhurskas on armahtavainen ja antelias.

Juuda syyllistyi samankaltaiseen rikokseen kuin Kreikka:
Jer 22:13  Voi häntä, joka ei vanhurskaudella taloansa rakenna eikä yläsalejansa oikeudella; joka ilmaiseksi teettää työtä lähimmäisellään eikä anna hänelle hänen palkkaansa;
Jer 22:14  joka sanoo: 'Minä rakennan itselleni tilavan talon ja avarat yläsalit', joka hakkauttaa siihen ikkunat, laudoittaa sen setripuulla ja maalauttaa punavärillä.
Jer 22:15  Siksikö sinä olet kuningas, että sinulla on into setripuuhun? Eikö sinun isäsikin syönyt ja juonut ja kuitenkin ollut oikeuden ja vanhurskauden tekijä? Ja silloin hänen kävi hyvin.

Entä jos ei ole millä maksaa?
2Ki 4:1  Eräs nainen, profeetanoppilaan vaimo, huusi Elisalle sanoen: "Minun mieheni, sinun palvelijasi, kuoli, ja sinä tiedät, että palvelijasi oli herraa pelkääväinen mies. Nyt velkoja tulee ottamaan minun molemmat poikani palvelijoikseen." (Orjikseen on erittäin huono käännös)

Deu 15:12  Jos joku veljesi, hebrealainen mies tai nainen, on myynyt itsensä sinulle ja palvellut sinua kuusi vuotta, niin päästä hänet seitsemäntenä vuotena luotasi vapaaksi,
Deu 15:13  ja kun päästät hänet luotasi vapaaksi, niin älä lähetä häntä tyhjin käsin.
Deu 15:14  Vaan sälytä hänen selkäänsä runsaasti lahjoja laumastasi, puimatantereeltasi ja kuurnastasi; anna hänellekin siitä, millä Herra, sinun Jumalasi, on sinua siunannut.

Mat 18:25  Mutta kun tällä ei ollut, millä maksaa, niin hänen herransa määräsi myytäväksi hänet ja hänen vaimonsa ja lapsensa ja kaikki, mitä hänellä oli, ja velan maksettavaksi.
Mat 18:26  Silloin palvelija lankesi maahan ja rukoili häntä sanoen: 'Ole pitkämielinen minua kohtaan, niin minä maksan sinulle kaikki'.
Mat 18:27  Niin herran kävi sääliksi sitä palvelijaa, ja hän päästi hänet ja antoi hänelle velan anteeksi.

 

Yhteenveto

Jumalan Laki ei kiellä pankkitoimintaa, mutta se kieltää perimästä korkoa köyhältä ja perimästä velkaa häneltä pois väkisin, toisaalta se myös pakottaa petoksella hankitun maksettavaksi takaisin 20 prosentin korolla. Ja ellei pettäneellä ole millä maksaa, hän joutuu sen palvelijaksi, jota on pettänyt. Mutta tämä pääsee palvelemasta seitsemäntenä vuotena palvelijaksi joutumisesta, varustettuna niin, että pääsee uuteen alkuun. Velka voidaan antaa anteeksi, mutta anteeksi saaneen pitää antaa anteeksi kaikille, joille on lainannut, ja jotka eivät kykene maksamaan.

Jos tämän mukaan mentäisiin, niin Kreikalle pitäisi järjestää perusturva, mutta kaikki maan tuotto tulisi velkojille, kunnes velka on maksettu tai kuusi vuotta on kulunut. Tai velkojat voisivat antaa Kreikalle anteeksi, sillä ehdolla, että sekin antaa varattomille velallisilleen anteeksi.

Ei kuulosta aivan mahdottomalta, eihän?

 

Joel 6.11.2011

Jaa tämä artikkeli Facebookissa:
Jaa

Muita sinua mahdollisesti kiinnostavia artikkeleita:
Valittu suku - Esra, UT:n Shaul - Ruokavalio
Keskustelu kategoriassa Seurakunta, johon tämä artikkeli kuuluu
Keskustelua pyörittää Disqus