Alikategoria: eksegeettinen midrash.Luettu: 35 kertaa. Osuttu: 45 kertaa. Fontin koko: pienennä - suurenna

PROFEETALLINEN PALVELUTEHTÄVÄTämä kirjoitus on tarkoitettu rohkaisuksi vasta alkajille taivasten kuningaskunnan profeetoille, jotka ovat kasvamassa tehtävää varten. Teitä on muutamia lukijoiden joukossa. Yritän kirjoittaa profeetan kutsumiseen liittyvistä asioista selvästi ja yksinkertaisesti.

I KUTSU

1992 sain taivaallisen toimeksiannon profeetalliseen opetustehtävään. Minut siirrettiin hengessä perhehälinän keskeltä rauhalliseen paikkaan, jossa Jahushua näytti minulle profeetallisessa opetustehtävässä tarvittavia sisäisiä ominaisuuksia (1 Kor. 14:37). Näytettyjen profeetallisten ominaisuuksien rinnalla koin sydämeni raakileeksi tai pelkäksi saastaksi (2 Moos. 6:30, Jes. 6:5 ja Luuk. 7:44-48). Tämä ei ole suinkaan "suomalaista vaatimattomuutta tai nöyristelyä" eli salaista oman kunnian tavoittelua, vaan ehdoton totuus. Pyhä Henki näytti totuuden hengellisestä tilastani. Kontrasti, ero, sydämeni tilan ja profeetallisen sananpalvelusvirassa tarvittavien hengellisten ominaisuuksien välillä näytti järkyttävän suurelta. Nämä näkemäni hyvät ominaisuudet kuuluvat Jahushuan, profeettojen Elohimin, tuntemiseen (Ilm. 22:6).

Taivasten kuningaskunnan profeetan tulee olla ensisijaisesti läheisessä suhteessa Elohimin kanssa. Suhdetyön hedelmänä syntyy profeetallinen sana tai teko taivasten kuningaskunnan seurakunnan rakentamiseksi. Profeetallinen tehtävä annetaan lahjana koko paikalliselle taivasten kuningaskunnan seurakunnalle (1 Kor. 12:28 ja Efes. 4:11). Niinpä olen pyrkinyt tekemään vaimoni kanssa profeetallista opetustyötä aina siellä mihin meidät on kutsuttu. Jostakin syystä kristillisen valtakunnan suunnasta ei ole kutsuja juurikaan herunut. Nykyajan kristityt eivät kärsi kuulla Rabbi Jahushuan opettamia taivasten kuningaskunnan heprealaisia opetuksia.

II VALMISTAMINEN

Vaikka tuntisit olevasi vaikka kuinka heikko tai huono kulkija tahansa, Hän voi kutsua sinut profeetalliseen tehtävään! Profeetallinen palvelutehtävä voi olla ilman sanan opettamista, mutta se voi myös liittyä opetustehtävään (Ap.t. 21:10-11 ja 15:32). Voit kokea olevasi kauhea raakile, niin kuin minä koin olevani, ja silti tunnet, että tämä tehtävä on sinulle uskottu. Voit kokea niin kuin minä, että järkyttävä kuilu on hengellisen tilasi ja profeetallista työtä suorittavan sydämen välillä! Ei Adonai peruuta päätöstään sinun kohdallasi. Hän näkee hengelliset tarpeet kohdallasi ja tulee myös täyttämään! Kun JHWH haluaa "hankkia ikävyyksiä itsellensä", anna Hänen hankkia niitä (vrt. Ap.t. 11:17)! Hänen on vastuu, kun Hän on kutsunut minut ja sinut. Vajavaiset taivasten kuningaskunnan opetuslapset ovat Hänelle haaste. Hänellä on meidän kanssamme loputtomasti kärsivällisyyttä ja ratkaisukykyä. Kun JHWH kutsuu meidän kaltaiset syyntakeettomat riveihinsä, ketä on syyttäminen? Me olemme tulleet Hänen ongelmikseen. Syytämmekö Häntä, jos Hän on ottanut meidät ongelmakseen? Hän kestää riskin ottamisen. Hän ei koskaan tee epävarmoja riskisijoituksia! Vieläpä niin, että riskin ottaminen koituu Hänelle kunniaksi ja kirkkaudeksi! Hän tietää, mitä Hän tekee ja siihen on meidän luotettava.

Profeetan on pyhittäydyttävä yksin Hänelle. Tulet huomaamaan, mitkä asiat elämässäsi häiritsevät palvelutehtävääsi. Tulet tietämällä tietämään, mitkä harjoittamasi asiat vaikeuttavat pyhän tehtäväsi hoitamista. Jahushua karsii ja puhdistaa elämääsi kuin oksaa, että se tuottaisi suuremman ja runsaamman hedelmän (Joh. 15:2). Sinulle jää Hän, joka on Yksi (Mark. 12:29). Profeetallinen työ jää toissijaiseksi. Hän on elämäsi, rakkautesi, ilosi ja unelmasi! Ei ole mitään muuta kuin Hän Yksin. Tämän läheisen suhteen ympärillä ovat kuin "näkymättömät tulimuurit", jotka kätkevät sisäänsä salaisen kammion, jossa Adonai ja sinä, joka olet profeetan tehtävään kutsuttu, kohtaavat! Siellä Hän avaa sydämensä sinulle.

Kun etsit yksin Hänen sydäntänsä ja sieluansa, näet, kuinka Hän huomaa sydämesi ja elämäsi, vaikka et niistä mitään puhuisikaan! Teet läheisestä suhteesta käsin ensin pieniä luottamustehtäviä, ja kun uskosi vahvistuu, Hän voi uskoa sinulle enemmän, mutta ei koskaan läheisen suhteen heikkenemisen hinnalla! Taivasten kuningaskunnan seurakunnan tarpeet huutavat profeetallista opetusta. Mikään ei saa Hänen kanssaan kilpailla. Hän on mustasukkainen (Jaak. 4:5). Hän tulee raivaamaan kaikki kilpailijansa elämästäsi pois. Hän haluaa olla elämässäsi Yksi. Hän hoitaa sydämesi, sielusi ja ruumiisi pyhittämisen hyvin hienotunteisesti ja hienovaraisesti, mutta päättäväisesti. Hän ei väsy tekemään lähetystyötä sinun täydelliseksi voittamiseksi.

Kuinka raastavaksi kärsimyksesi muuttuukaan vanhan luontosi manifestaatio! Kuinka suureksi nousekaan sydämessäsi kaipaus muuttua Hänen kaltaisekseen! Jokainen taivasten kuningaskunnan profeetta tulee tuntemaan, miten paha vastustaja on hänen oma luontonsa! Vain Ristiinnaulitun läpi avautuu profeetallinen opetus kirkkaana! Kun palvelet rakkaudella taivasten kuningaskunnan seurakuntaa, se tarkoittaa, että vaellat puhtaana ja erotettuna taivaallisia viestejä varten. Kuta suurempi on opetus tai profeetallinen teko, sitä syvemmin sinut valtaa tietoisuus, että et ole itsessäsi yhtään mitään. Tämän sanankin alle, orjaksi, on sinun tultava, että Elohim kunnia on turvassa. Silloin taivasten kuningaskunnan seurakunta saa vastaanottaa kirkkaan viestin, joka on Elohimin sydämeltä saapunut. Katumuksen tie on loputtoman syvä, mutta niille turvallinen tie, jotka Elohimia rakastavat (Jaak. 4:10 -> 1 Piet. 5:5-6). Olkoot Hänen rakkaat työntekijänsä Pyhän Hengen antaman katumuksen syvästi särkemät ja murskaamat! Kun profeetallinen palvelutehtävä tappaa profeetan, herättää se samalla henkiin taivasten kuningaskunnan seurakunnan!

Minun on varotettava uskonnollisesta ylpeydestä. Kuinka se hiipiikään ihmissydämeen (Jer. 17:9). Kuinka katala se onkaan! Itsessämme ei ole rahtuakaan pyhää, vaan pyhyys tulee Pyhittäjän kautta (3 Moos. 20:7-8). Shaulkin muistutti, millaisia Jahushuaan uskovat ovat ihmisinä: "Miten siis on? Olemmeko parempia? Emme suinkaan (Room. 3:9a)." Keitä Shaul tarkoitti? Hän tarkoittaa itseään, Timoteusta, Lukiusta, Jaasonia, Soosipateria, Tertiusta, Gaiusta, Erastusta ja Kvartusta (Room. 16:21-23). Meissä itsessämme ei ole muuta kuin pelkkää laittomuutta ja rikollisuutta. Mitä väkevämmässä Pyhän Hengen voitelussa olet, sitä syvempi tietoisuus tulee olla, että olet itsessäsi pelkkää saastaa! Tällä en tarkoita tietenkään uutta olemustasi, henkeäsi, sieluasi ja ruumistasi Messiaassa Jahushuassa, vaan vanhaa olemusta, joka on ristiinnaulittu Hänen kanssaan. Me tiedämme, että näissä kaikissa kolmessa olemuksemme osassa on vanha luonto, siksi lävistäminen onkin tapahtunut koko kolmiosaisen olemuksemme läpi Messiaassa Jahushuassa, muutoin pyhittyminen kaikilla näillä kolmella osa-alueella olisi mahdotonta (1 Tess. 5:23). Hän on meidän Pyhittäjämme! Pyhyys ei ole meidän, vaan Hänen!

Se oli yllätys, kun Adonai kutsui minua kantamaan taivasten kuningaskunnan seurakunnalle annettua lahjaa, ja vielä suurempi yllätys oli, että minut ja vaimoni kutsuttiin palvelemaan kaikkia suomalaisia uskovia lahkoihin tai eriseuroihin katsomatta! Meitä ei kutsuttu rakentamaan kristillistä valtakuntaa, vaan savisilmin näkymätöntä taivasten kuningaskuntaa, jonka Isä toi maan päälle jo lähes 2000 vuotta sitten.Tehtäväksi annettiin 'palvella vapautustehtävässä, joka koskettaa koko Suomen Siionia'. Tätä tehtävää olen vaimoni kanssa pyrkinytkin tekemään, että nykyajan kristityt vapautuisivat valtakuntansa vankeudesta ja ottaisivat ensimmäiset askeleet kohti taivasten kuningaskuntaa. Pyrinkö suosittelemaan itseäni (2 Kor. 3:1)? Onko tämä "vaalisaarna"? Minun ei tarvitse todistaa itsestäni yhtään mitään (Joh. 8:13 -> Gal. 1:10-12).

Sinun on saatava kutsusta profeetalliseen tehtävään täysi varmuus. Taivasten kuningaskunnan seurakunnan tulee saada varma todistus sille annetusta profeetta-lahjasta, johon se voisi tarttua, koska siinä on Elohimin antama menestymisen mahdollisuus (2 Aik. 20:20). Ottaako taivasten kuningaskunnan seurakunta Elohimin lahjan vastaan? Tämän saavat taivasten kuningaskunnan seurakunnan vanhimmat itse päättää. Taivasten kuningaskunnan seurakunnalle tarjotaan astia, josta heidän tulee pitää huolta. Tämä osoittaa taivasten kuningaskunnan seurakunnan nöyryyttä, arvostamista ja kunnioitusta lahjan Antajaa kohtaan.

III PROFEETALLINEN TEHTÄVÄ

En muista, että olisin koskaan pyytänyt Adonailta profeetan tehtävää. Jouduin eräänä päivänä kuitenkin tekemään valinnan, palvelenko Häntä musiikin vai sanan jakamisen kautta. Sanoin Rabbilleni: "Adonai, tapahtukoon sinun paras tahto, ei minun." Sillä hetkessä Hänen rakkautensa mursi minut. Itkin työmaalla putkia vasten, rukoilin, ja myönsin Adonain edessä, että en ole arvollinen peofeetalliseen opetuksen tehtävään. Koin, että Hän niin suuresti rakastaa taivasten kuningaskunnan seurakuntaansa, jota minun tulisi käsitellä niin helläsydämisesti ja hellävaroen kuin suinkin voin. Mutta kaikesta huolimatta Hän teki valintansa, enkä muuta voinut. Musiikki jäi taka-alalle, ja profeetallinen opetus tuli tilalle. Niinpä ei taivasten kuningaskunnan seurakunta ei voi muuta kuin hyväksyä Elohimin valinnan, tai sitten hyljätä Hänen antama profeetallinen opetus. Elohim siis osoitti, että profeetallinen lahja voi tulla esiin myös minun kaltaisen, inhimillisesti lahjattoman, pottunenäisen ja varattoman ihmisen kautta, vaikka taivasten kuningaskunnan seurakunnilla voisi olla profeetan valinnan suhteen laajasti toisenlaisia toiveita (1 Kor. 1:26-29).

1990-luvun puolessa välissä Jahushua puhui ja näytti, kuinka Atlantin-valtameren yli tulisi Suomeen kristillisen valtakunnan profeettoja. Siksi aluksi pyrinkin heitä innolla kuuntelemaan. Hieman myöhemmin huomasin, että kristillisen valtakunnan profeetat vain myötäilivät ja luovivat. He eivät oman etunsa tähden puhuneet siten, kuin heidän olisi tullut puhua. Profeetan tehtävä on rakentavalla tavalla arvostella toisen profeetan sanoja ja tekoja. Näin hänen saamansa profeetallinen lahja virittyy ja palavoituu (1 Kor. 14:29). Tarpeen mukaan profeetta vahvistaa, täydentää, teroittaa tai täsmentää opetusta, puhuu saamansa ilmestyksen sanan, joka liittyy esillä olevaan opetukseen, tarkentaa joitakin JHWHn sanankohtia tai jatkaa edellisen profeetan sanomaa jne.. Toinen profeetta voi siis siitä jatkaa, mihin edellinen profeetta opetuksessaan jäi, ja kun hän on lopettanut, voi seuraava profeetta jatkaa kunnes taivasten kuningaskunnan seurakunnalle tarkoitettu profeetallinen kokonaisuus on valmis (1. Kor. 14:31). Profeettojen puhuessa Pyhä Henki muotoilee sanoman, oikaisee liialliset särmät tai lipsahdukset, sillä profeettakin on vain ihminen (Ap.t. 10:25-26 ja Jaak. 5:17). Pyhä Henki auttaa oikeiden sanojen valinnoissa ja muokkaa sanoman ymmärrettävään muotoon. Aina sanoma alistetaan pyhien kirjoitusten tuomittavaksi.

Olen ollut Jahushuan armossa hyvin siunattu, koska olen saanut käydä paljon profeetallisia keskusteluja toisten taivasten kuningaskunnan profeettojen kanssa. Tiedän siis, mistä kirjoitan. Olen saanut paljon jakaa profeetallisuuteen liittyviä kokemuksia eri profeettojen kanssa. Olen havainnut, että ne ovat täysin yhteneväisiä. Adonai on järjestänyt siten taivasten kuningaskunnan seurakunnan rakentamisen, ettei "yleismies Jantusia" ole. Kun alat rakennuttamaan talon vesi- ja viemäriverkostoa, tarvitset putkimiehen. Sairaanhoitaja ei voi, eikä osaa tehdä putkimiehen töitä. Kun tarvitset sähkömiehen, et kutsu paikalle lentokapteenia. Taivasten kuningaskunnan seurakunnan temppelin rakentamisessa tarvitaan äärimmäistä tarkkuutta ja huolellisuutta, joten rakentamiseen tarvitaan Elohimin siihen valtuuttamia pyhiä spesialisteja. Maallinen rakennuskin tulee rakentaa mahdollisimman tarkasti olemassa olevien rakentamista koskevien lakien mukaan. On välttämätöntä kuulla toisiakin profeettoja, että taivasten kuningaskunnan paikallisen seurakunnan opetuslapset saisivat rohkaisua ja varmuuden, että opetukset ovat Adonain sydämen rakkauden käsialaa. Usein käy, että toinen profeetta huomaa, jos toinen profeetta ei vajaavaisuudessaan sano, mitä hänen olisi ehdottomasti sanottava. Toinen profeetta aistii heti hengessään asenteet, vaikuttimet tai vallitsevan mielentilan, tai jos toinen ei sano kaikkea, mitä olisi sanottava, tai sanavalinta ei ole aivan kohdallaan.

Kristillisen valtakunnan profeetat joutuvat julistuksessaan myötäilemään valtakuntansa kokouskäytännön ja teologian vaatimuksia. Kristillisen valtakunnan profeettoja ja heidän sanomisiansa karttamalla karta. Kun profeetta julistaa taivasten kuningaskunnan seurakunnalle Elohimin lupaamista oikeuksista, ei pidä luulla, että sanoma täyttyisi heidän kohdallaan automaattisesti. Uskon kautta taivasten kuningaskunnan opetuslapset ojentuvat täyttämään oikeuksien ehdot. Profeetallisuudessa asiat menevät aina näin eteenpäin: "Kun teette näin ja näin, siitä seuraa se." Siunauksiin vie ehtojen tie, siksi Tanakhin ajan historiasta lähtien profeettojen julistus on aina mobilisoinut seurakunnan toimintaan (Ap. t. 11:28-30). Sanoma, jonka Agabuksen antoi, ei ollut hänen, vaan Pyhän Hengen, jonka toiset profeetat vahvistivat (vrt. Ap.t. 15:28). Jos profeetta ei huuda sofarin lailla, kukaan ei valmistaudu sotaan (1 Kor. 14:8)! Kristillisen valtakunnan "automaattiprofeetallisuus" lupaa siunaukset ilman sinne johtavaa ehtojen tietä. Tämä edistää passiivisuutta, unta ja paatumista.

Elohimin lähettämä profeetallisen sanan täyttämä sydän on kuin "pommi" taivasten kuningaskunnan seurakunnan keskellä. Kun Elohimin antama profeetallinen sana "räjähtää", kaikki ihmisten rakentamat lihalliset kulissit sortuvat maahan. Profeetan tehtävä on tarkoitettu vain taivasten kuningaskunnan seurakunnan paikallisille uskoville, koska vain heidän yhteys on apostolien ja profeettojen rakentama (1 Kor. 3:11 ja Efes. 2:20)! Kristillisen valtakunnan jäseniä tämä ei koske. Taivasten kuningaskunnan profeetat palvelevat ainoastaan taivasten kuningaskuntaa.Koska profeetallinen palvelualue on hyvin laaja, se saattaa harhauttaa joitakin ahdasmielisiä luulemaan, että sanoma ei ole oikea. Joitakin kutsutaan "profeetoiksi", vaikka he käyttävät vain profetian - tai profeetoimisen armolahjoja. Tällöin on vaarana, että profeetan tehtävä kärsii inflaation. Kristillisen valtakunnan hapatuksen seurauksena profeetallisen opettamisen arvostus on laskenut, mutta taivasten kuningaskunnassa profeetan tehtävä on kunnia, josta kaikki iloitsevat (1. Kor. 12:26b).

V TYÖN ALOITTAMINEN

Monet katsovat olevansa vasta silloin Adonain "valtakunnan" tehtävässä, kun saavat kuukausipalkkaa tai muuta rahallista korvausta joltakin kirkkokunnalta, sisälähetykseltä, järjestöltä ja yhdistykseltä. Tällaiset ovat säälittäviä nykyajan kristittyjä. "Taivasten valtakunnan" tekemiseen liittyvä säännöllinen palkka on uskonnollinen näkemys, joka on lannistanut monet sananpalvelijat. Kun Jahushua antaa taivasten kuningaskunnan sananpalvelustehtävän, sillä ei ole juurikaan mitään tekemistä rahan kanssa. Adonain antama tehtävä ei ole sidottu rahaan! Voit myös tehdä taivasten kuningaskunnan sananpalvelustyötä maallisen työn ohessa. Jos olet työtön tai pieneläkeläinen, kärsimäsi köyhyys vain koettelee, oletko tosissasi. Tuskin mikään muu koettelee sananpalvelijaa paremmin kuin nälkä, kurjuus ja ihmisten hylkääminen! Kuitenkin sinulle sanotaan: "Ota vaari virasta, jonka olet saanut Adonaissa, että sen täysin toimitat (Kol. 4:17)."

Profeetan päätehtävä on Hän. Profeetta on, enemmän kuin mitään muuta, suhdesaarnaaja. Elämä Rabbi Jahushuan oppilaana on hänen saarnansa. Esimerkki Jahushuan seuraamisesta on hänen parhain opetuksensa. Hänen elämänsä on sanaton saarna.

Työ alkaa heti, kun saat opetuksellisen ilmestyksen taivasten kuningaskunnasta. Olkoon se työurasi ensimmäinen päivä, joka jatkukoon toivon mukaan Adonain tulemukseen asti. Raha ei mitenkään liity työn tekemiseen. Sinä et tarvitse kristillisen valtakunnan jumalaa, rahaa. Taivasten kuningaskunnan paikallinen seurakunta saa päättää, antaako se mitään opettajalleen (Efes. 6:6). Mitään pakkoa ei ole. Työntekijät ovat yksin riippuvaisia Adonaista, ei taivasten kuningaskunnan paikallisen seurakunnan kukkarosta. Hänen tuntemisensa ja Hänen tahtonsa täyttäminen ovat tärkeimmät asiat (2 Tim. 2:1-7). Profeetallinen lahja on Jahushua Messiaan antamaa hengellistä perintöä taivasten kuningaskunnan heprealaiselle huoneelle (Hebr. 9:17), josta perinnöstä kansojen taivasten kuningaskunnan opetuslapset ovat tulleet osallisiksi. Muista, että olet vain astia, joka kannat taivasten kuningaskunnan seurakunnalle annettua lahjaa. Sinun tehtäväsi on jakaa annetusta lahjasta niin paljon hyvää, kuin Adonai armoa antaa.

VI PROFEETALLISET TASOT

Aloittelijan profeetallinen taso: Kun saat opetuksellisen ilmestyksen, on se aukoton opetus, jolloin voit vain sen lukea sydämestäsi ihmisille. Kieltämättä tämä taso on helpoin, mutta Elohim ei tyydy tähän, vaan haluaa kasvattaa profeettaa hengellisesti.

Kokeneemman profeetan taso: Kun saat opetuksellisen ilmestyksen, jättää Hän ilmestykseen ikään kuin täydennettäviä aukkoja, jotka sitten Pyhä Henki täyttää yhteistyössä sinun kanssasi.

Vanhemman profeetan taso: Kun saat ilmestyksen, antaa Hän sinulle kenties pyhistä kirjoituksista vain lyhyen jakeen, kenties vain kaksi tai kolme sanaa, jolloin jää lähes koko ilmestyksen "palapeli" rakentamatta. Pian huomaat - mikä on ihaninta - kuinka Pyhä Henki rakentaa pyhistä kirjoituksista "pienen palan" ympärille laajan ilmestyksellisen opetuksen.

Israelin huoneessa olen saanut Elohimin armosta opettaa kolmen eri tason profeetallista opetusta. Tällaista opetusta ei tunneta uudessa uskonnossa, jota kutsutaan kristilliseksi teologiaksi. Kenellekään nykyajan kristitylle ei juuri kelpaa mikään taivasten kuningaskunnan profeetallisen opetuksen taso, koska paatumus vaivaa heidän sydämiänsä. Kaiken aikaa Elohim on sydämensä rakkaudella odottanut nykyajan kristittyjen tekevän täyden katumuksen ja kääntymyksen ja ensimmäistä kertaa uskomaan taivasten kuningaskunnan besoran!

Kun profeetallinen lahja annetiin taivasten kuningaskunnan heprealaiselle seurakunnalle, paljasti se leikaten, kuin kaksiteräinen miekka (Hebr. 4:12-13), seurakunnassa vallitsevan hengellisen tilan. Miksinykyajan kristityt eksyvät eksymistään? Koska heiltä puuttuu nöyryys kuunnella JHWHn ääntä. Vuodet ovat osoittaneet, etteivät parantumiseen johtavat sanat tule heidän omien "profeettojensa" kautta, koska he ovat samalla tavalla paatuneita kuin kuulijansakin.

Tänä päivänä löytyy ani harvoja uskovia, jotka eivät välitä JHWHn antaman sanoman jälkeen, mitä sen vastaanottamisen jälkeen heille tapahtuu. Heille on tärkeintä on tehdä yksin Hänen tahtonsa. Tällaisia lahjomattomia uskovia Adonai tahtoo. Heille ei merkitse mikään muu kuin, että saavat ilahduttaa Elohimin sydämen. He haluavat rakkaudessaan koskettaa Elohimin sydäntä. Heidän pääkohteensa ei ole ensisijassa ihmiset, vaan Elohimin sydän. He tietävät sen, että kun Isä tulee voimakkaasti kosketetuksi, silloin myös ihmiset tulevat siunatuiksi.

16.02.2012 (täsmennys 12.9.2017)

Mauno K. Muokattu 30.10.2017

Jaa tämä artikkeli Facebookissa:
Jaa

Muita sinua mahdollisesti kiinnostavia artikkeleita:
Kaikki saavat laulaa - Israelin puolella - Sekaannusta ja hajaannusta -
Keskustelu kategoriassa Tutkivat, johon tämä artikkeli kuuluu
Keskustelua pyörittää Disqus