Alikategoria: haggada midrash.Luettu: 12 kertaa. Osuttu: 70 kertaa. Fontin koko: pienennä - suurenna

Huomautus: Artikkelin kirjoittaja vastaa vain omista kirjoituksistaan, eikä jaa automaattisesti mitään näkemystä tai kantaa muiden sivustolla kirjoittavien kanssa.

Goliathia vastaan

Ei sovellu luettavaksi profetiaan ja heprean kieleen perehtymättömälle.

1Sa 17:37  Ja Daavid sanoi: "Herra, joka on pelastanut minut leijonan ja karhun kynsistä, pelastaa minut myös tämän filistealaisen käsistä". Silloin Saul sanoi Daavidille: "Mene; Herra olkoon sinun kanssasi".

Daavid edustaa Israelia Goliathia vastaan, näin Israel, Daavid ja Messias ovat yksi ja sama, ”Egyptistä Minä kutsuin Poikani”. YHWH on pelastanut Messiaan leijonan: Babylon, ja karhun: Media-Persia, kynsistä. Pelastaessaan Israelin, Hän pelasti Messiaan, joka ei ollut vielä syntynyt. Lisäyksenä, ”joka koskee Hänen silmäteräänsä”, kun lähes kaikki ovat koskeneet:

Mic 5:8  (5:7) Ja ne, jotka ovat jäljellä Jaakobista, pakanain seassa, monien kansain keskellä, ovat niinkuin leijona metsäneläinten seassa, niinkuin nuori jalopeura lammaslaumain keskellä: jos se hyökkää, tallaa maahan ja raatelee, ei pelastajaa ole.
Mic 5:9  (5:8) Kohotkoon sinun kätesi vihollisiasi vastaan, ja sinun vihamiehesi hävitkööt.

Daavidin, Israelin ja Messiaan, käsi on kohoava ja hävittävä kaikki kansat yltympäri, Hän on sotiva Filistealaista vastaan.

1Sa 17:38  Ja Saul puki takkinsa Daavidin ylle ja pani vaskikypärin hänen päähänsä sekä panssarin hänen yllensä.
1Sa 17:39  Ja Daavid sitoi hänen miekkansa vyölleen takin päälle ja yritti käydä, sillä hän ei ollut koskaan sellaisia koettanut. Niin Daavid sanoi Saulille: "En minä voi näissä käydä, sillä en ole koskaan tällaisia koettanut". Ja Daavid riisui ne päältänsä.

Israelin kuningas sanoo Jumalan Voimalle, ”Ei! Hevosilla me tahdomme kiitää”, mutta Hän vastaa, ” Ei sotaväellä eikä voimalla, vaan minun Hengelläni!”. Israelille on sen älytön sotavarustelu tullut kompastuskiveksi.

1Sa 17:40  Ja hän otti sauvansa käteensä, valitsi purosta viisi sileätä kiveä, pani ne paimenlaukkuun, joka hänellä oli linkokivisäiliönä, otti lingon käteensä ja meni filistealaista vastaan.

Messias valitsee purosta (erottaja), Jumalan Hengestä, viisi sileää kiveä (rakennusosaa, eben). On syytä huomata, että viisi on ihmisyyden, armon ja oikeudenmukaisen tuomion numero, tsitsitissä on viisi solmua, ihminen on rakennettu, niin kuin Hesekiel 37 listaa, viidestä osasta: luut, liha, jänteet, nahka ja henki. Ja ihmisellä on viisi aistia, joiden mukaan hän tuomitsee. Toora on viisi kirjaa, viidenlaisia elukoita uhrattiin alttarilla, viittä erilaista ainesosaa käytettiin suitsutuksessa jne.

Mutta Jumala tarvitsee näistä vain yhtä, miksi siis neljä otettuna varalle? Ovatko ne neljä mahtavinta enkeliä, neljä kasvoa, jotka ovat myös neljä Israelin johtavaa heimoa? Hän tietää.

1Sa 17:48  Kun filistealainen lähti tulemaan ja lähestyi Daavidia, niin Daavid juoksi nopeasti sotarintaan filistealaista vastaan.

On aivan niin kuin:
Isa 29:5  Mutta sinun vainolaistesi lauma on oleva niinkuin hieno pöly, ja väkivaltaisten lauma niinkuin lentävät akanat, ja tämä tapahtuu äkkiä, silmänräpäyksessä.

1Sa 17:49  Ja Daavid pisti kätensä reppuunsa ja otti sieltä kiven, linkosi ja satutti filistealaista otsaan, niin että kivi upposi hänen otsaansa, ja hän kaatui maahan kasvoillensa.
1Sa 17:50  Niin sai Daavid voiton filistealaisesta lingolla ja kivellä ja löi filistealaisen kuoliaaksi, eikä Daavidilla ollut miekkaa kädessään.

”Sinun sitä katsellessasi irtautui kivilohkare - ei ihmiskäden voimasta - ja iski kuvapatsasta jalkoihin, jotka olivat rautaa ja savea, ja murskasi ne.” (Dan 2:34)
Messias tulee tappamaan kivellä tämän Goliathin, ”kuka voi sotia sitä vastaan”, ja se tulee kaatumaan maahan kuolleena. Molemmissa tapauksissa Goliathia isketään sen päähän, sillä Danielista on selvää, että sen jalat ovat sen viimeinen osa, valtakuntaruumiin pää.  ”Erilainen kuin edelliset”, sillä pää on täysin erilainen kuin muu ruumis.

 

Joel 26.11.2011

Jaa tämä artikkeli Facebookissa:
Jaa

Muita sinua mahdollisesti kiinnostavia artikkeleita:
Sekaannusta ja hajaannusta - Täyty Pyhällä Hengellä - Pyhien avustaminen - Israelin puolella
Keskustelu kategoriassa Tutkivat, johon tämä artikkeli kuuluu
Keskustelua pyörittää Disqus